Mijn grootste droom was niet om gezond te blijven of liefde te vinden, ik wilde SLANK zijn

Schermafbeelding-2017-05-17-om-17.35.22

Er is iets geks met mij gaande. Iets dat ik niet eerder voelde. Ik weet wel waar het door komt en hoewel ik dit zo zeer gehoopt had, had ik het nimmer verwacht. 

Ik begin soms mijn spiegelbeeld te accepteren. En ik zeg soms want ondanks dat dit een ENORME stap is, heb ik nog een hele lange weg te gaan.

Een spiegelbeeld dat niet aan de standaard norm van maat 34/36 voldoet. Een spiegelbeeld met cellulitis, een spiegelbeeld met hangbuik, een spiegelbeeld met dikke armen, kortom een spiegelbeeld dat ik tot nu toe altijd intens gehaat heb.

‘Die dikke’

Ik was ooit op mijn dikst 120 kilogram, en op mijn ongelukkigst ooit. Te pas en te onpas kreeg ik opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd en lieten mensen mij en plein public weten dat ze me echt heel dik vonden. Zo was ik met een groepje vrienden in de zomer op een terras. De zomer is sowieso al een hele kwetsbare en moeilijk tijd voor mij maar hierover later meer, met een mannetje of 10 hielden we een fors gedeelte van het terras bezet terwijl er continu mensen langsliepen die ook een plekje zochten. Toen we het voor gezien hielden en besloten elders vertier te zoeken, stonden we logischerwijs op en zoals ik altijd deed, liep ik als laatst het terras af. Een groepje jongens snelde op onze lege stoelen af en een van hen riep “JOE die dikke gaat weg, hier kunnen we met zijn allen zitten!” AU…mag ik hier uit?

‘Zo hey, spierballen!’

Waarom de zomer een kwetsbare en moeilijke tijd is? Vanwege de hitte en vanwege het feit dat het raar (en vooral mega onpraktisch) is als je donkere kleding met lange mouwen draagt…Ik ben dol op de zon maar ik haat hem ook zo. De zon betekent warmte en ik heb het niet graag warm. Zweten vind ik vreselijk en dat zijn nou net de dingen die je doet met een maatje meer. Dé oplossing is om luchtige kleding aan te doen maar luchtige kleding heeft geen geheimen, voor niemand. Ik voel me zo naakt en kwetsbaar en niet eens echt (meer) omdat ik het zelf lelijk vind, maar omdat er meermaals opmerkingen in het verleden gemaakt zijn die nog altijd in mijn hoofd blijven rondgalmen.

Zo flikte ik het ooit om met 35 graden een avondje op stap te gaan. Na uren dralen en zweten met een vestje over mijn jurkje dacht ik FUCK DEZE SHIT, ik doe hem uit. Een half uur later werd ik aangesproken door iemand die in mijn bovenarm kneep en zei: “ZO HEY, Jij hebt flinke spierballen!!” Vestje ging aan en is nooit meer uitgegaan.

Slank = gelukkig

Heel lang heb ik gedacht dat slank zijn mij gelukkig zou maken. Als je aan mij vroeg wat mijn grootste wens was, dan zou ik je niet zeggen dat ik graag gezond wilde blijven of geluk in de liefde wilde vinden maar dat ik SLANK wilde zijn. Ik dacht namelijk dat slank zijn automatisch zou betekenen dat ik gelukkig was. En dan zouden al die andere dingen vanzelf wel komen.

Niets is natuurlijk minder waar.

Plots kwam mijn leven in een achtbaan terecht. Mijn relatie ging uit en ik ging voor het eerst in mijn leven alleen wonen. Middenin de stad haalde ik in twee jaar mijn hele puberteit in. Roken, drinken, seks, drugs, noem het maar op. Eten was er niet meer bij want na werktijd werd er gedanst, bier gedronken en gerookt. Vooral veel gerookt. Door dit hectische en mega ongezonde leven (waar ik overigens NUL spijt van heb) viel ik 50 kg af. VIJFTIG. Dat is een HEEL MENS!! En een tijdje heb ik dus ervaren hoe het is om een volwassen ‘slanke’ vrouw te zijn. Ik zeg volwassen want ik was als kind helemaal niet dik. Mijn gewichtsstruggles begonnen pas rond mijn 16e door hormonen en anticonceptie. Ik ben daar achteraf heel blij om want ik heb qua gewicht en lichaamsbeeld een heel onbezonnen kindertijd gehad.

 

“Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen onzekerheden, ook als een ander ze niet ziet”

 

Slank heeft ook gedoetjes…

Twee hele jaren was ik slank. Ik vond het fantastisch maar ook kwam ik er eigenlijk al heel snel achter dat slank helemaal niet gelukkig maakt. Er zijn nog steeds gedoetjes, nog steeds onzekerheden, het één maakt gewoon plaats voor het ander. Daarnaast heeft iedereen recht op zijn of haar eigen onzekerheden, ook als de ander ze niet ziet. Het enige dat gelukkig maakt is niet IETS maar is IEMAND. JIJ. Jij bent de enige op deze hele wereld die jezelf gelukkig kan maken. Jij bent voor jezelf prioriteit nummer 1. Niemand gaat méér onvoorwaardelijk van je houden dan dat jij dat zelf kunt. Of je het doet is een tweede maar je kunt het, iedereen kan dat in principe. Je moet het alleen toelaten.

Van jezelf houden, hoe doe jij dat dan?

Ik ben inmiddels weer flink aan de maat. Er kwam na twee jaar slank door het leven stappen vrij onverwacht een zwangerschap doorheen gedenderd. Mijn dochter maakte me weer dik en dat was het enige dik dat ik eigenlijk ooit had geaccepteerd. Zwanger zijn was heerlijk en voor het eerst omarmde ik mijn lichaam volledig. Ik genoot van de groeiende buik en de kleding waar ik het in kon stoppen. Ik maakte foto’s van mezelf waar ik van top tot teen op stond…BIZAR. Nu, 3,5 jaar na die zwangerschap ben ik nog steeds niet slank en baal ik daar echt wel eens van. Maar ik heb wel een veel gezonder leven lichamelijk maar ook ZEKER mentaal.

Met de geboorte van een moeder verdwenen ook een boel onzekerheden. Mijn kind ziet mij als de mooiste op aard en dat is me potverdomme toch bijzonder. Om de een of andere reden vind ik het plots iets minder belangrijk hoe anderen me zien, hoewel ik er wel nog steeds graag leuk uitzie. Ik heb nog zeker dagen dat ik me tussen AL mijn kleding op bed bevind, huilend en gewoon helemaal weg wil zijn. (dit vindt eigenlijk altijd ergens in de zomer plaats).

Het heft in eigen hand

De laatste tijd heb ik veel mensen gesproken over dit onderwerp en vooral heel veel gelezen. Bewust maar ook onbewust ben ik op Instagram heel veel vrouwen gaan volgen die de ‘body positive movement’ een warm hart toedragen, daar veel over schrijven maar er vooral ook foto’s van zichzelf bij plaatsen. Ik ben in een (online) kringetje terecht gekomen van sterke, zelfstandige vrouwen met een maatje meer die niet bang zijn zichzelf te tonen en dat ook regelmatig doen. Ik zie dus in mijn Tijdlijn op Twitter en Instagram heel veel foto’s van vrouwen zoals ik voorbij komen. Vrouwen in bikini, in een prachtige jurk, in een kokerrok, met blote armen, blote benen en in lingerie. Pas sinds deze week merk ik aan mezelf dat ik mijn spiegelbeeld wat meer begin te accepteren en ik weet bijna zeker dat dit onder andere hiermee te maken heeft. IK ZIE MIJN LIJF OM MIJ HEEN!

Wil jij ook werken aan je zelfbeeld en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken van inspirerende, prachtige vrouwen? Volg dan zeker deze dames:

Ik zag in het algemene beeld dat men van de samenleving schetst op tv en in reclame geen vrouwen zoals ik, dus ik heb ervoor gezorgd dat ik ze ben gaan zien, overal om me heen! En dat werkt als een TIET!

Bron afbeeldingen: Het fantastische Instagram account van Cécile Dormeau

11 Responses to “Mijn grootste droom was niet om gezond te blijven of liefde te vinden, ik wilde SLANK zijn

 • Mooi artikel Suus! Ik ben al mijn hele leven te dun en dacht dat ik gelukkig zou worden van een maatje meer. Inspirerend hoe je beschrijft dat dit geluk niks met maten te maken heeft en echt van binnen moet komen <3

  • Dankjewel voor je reactie Mira. Het is echt zo dat het inderdaad niets te maken heeft met hoe je eruit ziet. Het is hoe je je voelt dat telt!

 • Nou Suzanne wij hebben je onlangs nog gezien en vonden je er hartstikke goed uitzien dus kop op het gaat prima met je
  Geniet van het mooie weer ☀️☀️😍😍

 • Tip: check regelmatig Refinery 29 voor beauty, fashion, etc updates. Zij werken aan stockfoto’s van representatieve vrouwen: lang, kort, dik, dun, met oren en poten of een poot minder, in alle kleuren en levenstadia. Went enorrrrm snel en doet wonderen voor mijn zelf- en wereldbeeld. <3

 • Wat geniet ik toch van jou verhalen schat. Je bent gewoon zo JIJ
  Heerlijk. I Love iT.
  Je bent mooi zoals je bent mop ❤️❤️❤️

 • Heb je mooi geschreven suus, wat een heerlijk gevoel zo je spiegelbeeld omarmen, tis je gegund. Ben benieuwd, ga die vrouwen ook eens even volgen 😬❤️💪🏻🌞

 • Erg mooi beschreven! Herkenbaar! Dank!

  Ben ook altijd zwaar geweest, dieplood noemde ik het. Nu voor het eerst van mijn leven ‘slank’! Vanwege medische redenen.
  Mijn dikke leven had ik geaccepteerd en was ik gelukkig. maar nu ben ik opzoek naar het begrijpen van een slanker leven! Overigens ben ik blij dat mijn gezondheid top gaat. Maar blijft vreemd!😊

 • Lieve Suus, je bent goed zoals je bent 😘

 • Wauw Suus!!! Dit zouden mijn woorden kunnen zijn! Ik heb ook een maatje meer en dat nadat ik 4, pracht meisjes op de wereld heb mogen zetten. Hoe vaak ze tegen mij zeggen dat ik zo mooi ben, dat is onbetaalbaar!
  Hun kijken niet naar het figuur maar naar wie ik ben.
  Dankzij hun heb ik mijnijf omarmd.
  Mijn buik is niet strak meer naar 4 voldragen zwangerschappen met mega buik met veeeeel vruchtwater maar Mini baby’s, haha. En weet je? Mijn leef flinke het mooi effe om 4 kindjes te maken en te baren en. Tja dat ik mede door hormonaal gedoe voller ben geworden…
  Voorheen had ik er echt moeite mee.
  Ik was voor mijn zwangerschappen slank, met strak buikje, geen kipfilet onder de armen en toen mieptebik dat ik zo dik was…
  Ik haat het woord dik…
  Voller klinkt liever.
  Laatst zei mijn 4 jarige dochtertje dat ik zo zacht ben en ze het heerlijk vind om te knuffelen met haar hoofd op mijn buik. Zacht dus, ik ben zacht!!
  Ik ben niet super “vol” want ben inmiddels zelfs zonder dieet afgevallen.
  Van broek maat 50/52 naar maat 44/46 en da’s niet verkeerd maar ik ben nog wel voller dan vaak “verwacht” word inndeze maatschappij benbik wel achter. Ik heb een doel dit jaar!! Die heb ik mij zojuist voorgenomen dankzij dit rweldige blog artikel van jou.
  Ik ga deze zomer gewoon in een bikini/taniki en heb gewoon schijt aan mensen die daar wat van vinden.
  Ben je voller is het niet goed bij een bepaalde groep mensen en ben je dunner is het ook niet goed bij een bepaalde groep mensen.
  Ik ben geen type voor een maatje S en dat zal ik ook niet gaan bereiken omdat ik dat te ver vind gaan.
  Ik ben oké zoals ik ben.
  Onzekerheden blijf je houden ofbjennu slank bent of voller bent.
  Maar wat je zegt…
  Niemand kan jou gelukkig maken want je moet jezelf gelukkig maken.
  Niet afhankelijk zijn van een ander om gelukkig te zijn, dat is zo zonde!
  Ik hield jaren niet van mijzelf, was niet gelukkig met mijzelf.
  En ik ging mijzelf steeds meer accepteren, kon mijzelf aankijken in de spiegel in de badkamer en ik was zo trots op mijn lichaam dat 4x ,9 maanden lang een baby gedragen heeft en mijn buik zo kon groeien en dat ik gewoon 4x een kindje gebaard heb!
  Dan heb ik nu een blubberbuikje maar in die blubberbuik hebben 4 geweldige kinderen in mogen groeien tot gezonde baby’s en nu 4 gezonde kinderen.
  Inmiddels ben ik zonder dieet wel afgevallen. Enige wat ik doe is een beetje opletten met wat ik eet en hoeveel ik per dag beweeg.
  Maar ik ga echt niet lijnen en honger lijden en chips of friet laten staan.
  Ik hoef van mijzelf ook niet meer super slank te worden.
  Ik ben oké zoals ik ben, ik kan van mijzelf houden en ik ben super gelukkig en heb ook mensen om mij heen die ook nog eens van mij houden.
  Liefde en geluk van en met de mensen om mijn heen waarbij stapelgek op ben is bijna alles dat ik nodig heb!

  Je hebt een geweldig artikel geschreven!
  Echt!!!
  Wou het delen maar kon nergens vinden of ik het kon delen.

  Jij lieve, leuke, knappe Brabantse Amsterdammer, keep up the good work!!
  Ik vind je een super tof mens! Echt!
  (Het is toch wel voor mij duidelijk dat Roosje jou genen heeft, die zijn zo sterk, haha!)

  Liefs, Denise

 • Ik huil….niet omdat ik verdrietig ben maar omdat je me raakt! Die snaar…dat treffende, die alles overheersende onzekerheid…de lange lange weg naar acceptatie en houden van jezelf!
  Jij doet me (wederom) beseffen dat alleen ikzelf kan zorgen dat ik mezelf als een mooie vrouw zie, voel en ben aan de binnen-en buitenkant maar man-oh-man wat is dat een gevecht! Jij en al die andere prachtmensen die de kwetsbaarheid en de struggles durven te delen hebben geen idee hoeveel positieve impact dat teweeg kan brengen! Dankjewel Suus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *